Biyogüvenlik kabini (CHC BIOPLUS 222A2 -04 Class II)
UV Sterilizasyon Lambası
Genel Bilgi
:
Bitkiler, tohum döneminden başlayarak hasada gelinceye kadar canlı ve cansız birçok hastalık etmeni tarafından zarar görebilmektedir.
Bitkisel üretimde hastalık, zararlı ve yabancı otların doğru bir şekilde ve zamanında teşhis edilmeleri tarımsal üretimde oldukça önemli olmaktadır.
Bitki sağlığı teşhis laboratuvarı tarafından gerek laboratuvarda gerekse arazide incelemeler yapılarak bitkisel üretimde verim ve kalite kayıplarına neden olan hastalık, zararlı böcek ve yabancı otların teşhisine yönelik hizmetler sunulmaktadır.
Laboratuvara hastalık analizi yapılmak amacıyla getirilecek bitkilerin seçiminde dikkat edilecek bazı hususlar şunlardır:
İncelenecek hastalıklı bitkilerden uygun örneklemeler yapılabilmesi adına numune sahibinin analiz başvurusu öncesi fitoklinik laboratuvar sorumlusu ile irtibata geçmesi faydalı olacaktır.
Bitki numunesi alınırken, hastalıklı ve sağlıklı bitki dokularını birlikte içeren bitki kısımları tercih edilmelidir. Yani alınacak örnekte hem hastalıklı hem de sağlık bitki dokuları bir arada olmalıdır (Özellikle hastalıkların yeni başlamış olma ihtimali olan bitki kısımlarından ve taze dokulardan örneklemeler yapılmalıdır).
Hastalıklı olduğundan şüphelenilen bitkiden alınan yaprak, kök, meyve veya yumru örnekleri, problemi iyi bir şekilde belirtmesi için yeterli büyüklük ve sayıda olmalıdır.
Örneklemeleri yapılan numuneler uygun torbalara koyulmalıdır. Yumrular kâğıt torbalara, yaprak ve meyve dokularını kağıt havluya sararak plastik torbalara, kökler ise topraktan arındırılmış şekilde plastik torbalara koyulmalıdır.
Numunelerin tümü aynı torbaya koyulduğu takdirde örneklerde bozulma meydana gelebilir. Bu yüzden farklı bitki örnekleri aynı torbaya koyulmamalıdır (Örneğin kökler ve yapraklar aynı torbaya koyulduğunda köklerde bulunan çamur veya nem, yaprak örneklerinin bozulmasına neden olabilir).
Analiz edilmek amacıyla örneklenen hastalıklı bitki numuneleri en kısa zamanda laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Numuneler, gereken ilgili bilgilerle etiketlenmelidir (Numune adı, alındığı yer, numunenin alınış tarihi vb.)
Yapılan Analizler
:
Genel makroskobik tanı *
Mikroskobik olarak zararlı böcek tanısı
Mikroskop ve nem çemberi ile tanı
Bitkiden hastalık etmeni tanısı
Topraktan hastalık etmeni tanısı
Tohumdan hastalık etmeni testi ve tanısı
Zararlı böcekler açısından tohumluk tahlili
Yabancı ot teşhisi
Arazide gözlem ve tanı **
Bitki sağlığına yönelik eğitim seminerleri
* Laboratuvarda yapılacak hizmetlerde numunelerin laboratuara getirilmesi müşteriye aittir. ** Arazide yapılacak olan hizmetlerde uzmanların ulaşımı müşteri tarafından sağlanacaktır.
Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Site politiklarımıza Gizlilik Politikası ve Çerez Politikası bağlantılarından ulaşabilirsiniz.